Λεμφικό μασάζ

Τι είναι η λέμφος; Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά όργανα, τα λεμφαγγεία και τα λεμφικά τριχοειδή. Στα λεμφικά όργανα ανήκουν ο θύμος αδένας, η σπλήνα, οι λεμφαδένες, λεμφοζίδια. Λέμφος ονομάζεται το μεσοκυττάριο υγρό που βρίσκεται στο λεμφικό σύστημα. Ο συνολικός όγκος της λέμφου σΆ έναν ενήλικα άνθρωπο υπολογίζεται στα 20 λίτρα. Η λέμφος είναι ένα διαυγές διάφανο υγρό που αποτελείται κατά 95% από νερό. Η λέμφος περιέχει επίσης πρωτεΐνες, γλυκόζη και άλατα με μεγάλους αριθμούς λευκοκυττάρων και κυρίως λεμφοκύτταρα.

Πώς δημιουργείται η λέμφος;

Η λέμφος σχηματίζεται όταν διάμεσο υγρό (το υγρό που υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα) μετακινείται μέσα στα λεμφικά τριχοειδή. Οι δυνάμεις που οδηγούν στο σχηματισμό της λέμφου δρουν τοπικά και είναι:

  1. η πίεση του διάμεσου υγρού και
  2. η τάση (πίεση) της εξωκυττάριας ουσίας.

Η κίνηση των μυών και οι ταλαντώσεις της αρτηριακής πίεσης (δηλαδή ο σφυγμός) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση του διάμεσου υγρού και την προώθηση της λέμφου μέσα στα λεμφαγγεία.

Το λεμφικό μασάζ εφαρμόζεται κυρίως στα σημεία που βρίσκονται τα λεμφικά αγγεία και οι λεμφαδένες, με σκοπό την αποσυμφόρηση της λεμφικής κυκλοφορίας, η οποία αποτελεί τον κύριο μεταφορέα όλων των άχρηστων συστατικών που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.

Απευθύνεται σε περιπτώσεις:

  • Κυτταρίτιδας
  • Οιδήματα-Κατακράτησης υγρών στο σώμα, κυρίως στα άκρα (από κακή λεμφική κυκλοφορία ή και μετά από χειρουργική επέμβαση), με αποτέλεσμα οιδήματα.
  • Πρηξίματα στα μάτια
  • Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τοξινωμένο δέρμα (ακμή, δερματίτιδες)
  • Παχυσαρκία-κακός μεταβολισμός.